Op basis van de informatie in de Kaderbrief wordt inzicht gegeven over een kaderstellende richting waarmee bij het opstellen van de Voorjaarsnota 2023 rekening wordt gehouden en nader wordt uitgewerkt. Uitgangspunt is een structureel sluitende (meerjaren)begroting met voldoende weerstandsvermogen. Deze kaderbrief is het startpunt voor het komende begrotingsproces.
Dit document schetst de hoofdlijnen van ons financiële kader. Deze uitgangspunten geven richting aan de inhoudelijke koers die besproken worden bij de Voorjaarsnota. Kort samengevat volgen we een bestendige koers van onze doelen op de middellange en de lange termijn. Vanzelfsprekend zal voor de korte termijn de aandacht uitblijven gaan naar de stijgende (energie) prijzen en de beheersing van de gevolgen van de energiecrisis en de geopolitieke ontwikkelingen (opvang asielzoekers/ vluchtelingen). We blijven de komende periode vol doorwerken aan de ambities uit het coalitieakkoord. Binnen deze ambities zetten wij in op de versnellingsgelden en de woningbouw opgave, waarbij het fijn wonen en leven is in Deventer.
De hoofdlijn van ons financieel kader blijft een solide financiële huishouding. Dit perspectief is niet zonder zorgen of risico’s, gelet op de onzekerheid over de rijksinkomsten na 2026 en de onduidelijkheid over de hervormingsagenda Jeugd.
De uitkomst van de begroting is in 2027 nadelig en dat betekent dat er in beginsel geen ruimte voor nieuw beleid is. Dit is een voorlopige uitkomst en vooralsnog geen reden voor een heroverweging.
Bij de najaarsnota 2022 van het Rijk, heeft het kabinet aangegeven gemeenten met terugwerkende kracht te compenseren voor het verschil tussen de werkelijke inflatie (mrt 2022 t/m dec.2022) en de berekende inflatie (meicirculaire 2022). Dit is voor Deventer grofweg €2,3 miljoen. Deze middelen zijn vrij besteedbaar en zijn een compensatie voor de gestegen lonen en prijzen.
In de begroting 2023 zijn middelen vrijgemaakt om het bestuursakkoord uit te voeren. Na de publicatie van de meicirculaire 2023 en in aanloop naar de Begroting 2024 verwachten wij meer zekerheid te hebben over de omvang van de middelen en kunnen wij beoordelen wat de mogelijke ruimte is voor eenmalig en structureel nieuw beleid.
In de kaderbrief worden de ontwikkelingen, die beginnen in 2024 of later, opgenomen en is de jaarschijf 2027 toegevoegd.
Bij de kaderbrief besluit de raad niet tot het aanpassen van de begroting. De onderwerpen worden betrokken bij het opstellen van de begroting 2024-2027. Bij de voorjaarsnota worden de inhoudelijke keuzes geagendeerd en besproken met de raad. De detaillering en financiële uitwerking worden verwerkt in de Begroting 2024.
In deze kaderbrief is het financieel perspectief 2024-2027 geactualiseerd na de 1e kwartaalrapportage 2023. Tot september, wanneer de beleidsbegroting aan uw raad wordt aangeboden, blijft het begrotingsproces een dynamisch proces door eventuele nieuwe ontwikkelingen.